TÉR_KÖZ PÁLYÁZAT BUDAPEST „CSARNOK NEGYED FŐUTCÁJA – DÉRIM PROJEKT” CÍMŰ VÁROSREHABILITÁCIÓS PROJEKT
2019-02-18       |    |  

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefváros Önkormányzata Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottsága az 549/2018.(VI.27) számú határozatával döntött arról, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett TÉR_KÖZ 2018 pályázat „A” programjára pályázatot nyújtott be a „Csarnok Negyed Program – DériM Projekt – A Negyed főutcája” címmel. A megvalósítandó pályázat célja a Népszínház utca – Nagyfuvaros utca – József utca – Német utca által határolt területek fejlesztése, a pályázatba bevont társasházak felújítása és a közösségépítő programok megvalósítása a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. közreműködésével.

Budapest Józsefváros Önkormányzat Képviselő-testülete az 54/2018.(VII.16) számú határozatában a projekt megvalósítani kívánt elemeit elfogadta.

A Fővárosi Közgyűlés 790/2018.(IX.26) számú határozatában a Józsefvárosi Önkormányzat számára, a projekt megvalósításához 270.000.000 Ft összegű támogatást ítélt meg.

A pályázati projekt a kötelezően megvalósítandó, a fizikai környezet megújítását célzó programelemeken túl, közösségfejlesztési programelemeket is tartalmaz, melyek szakmai megvalósítására, a közösségfejlesztés területén már nagy rutinnal rendelkező Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. – Kesztyűgyár Közösségi Házat kérte fel.

A közösségfejlesztési programok keretében az akcióterületen élő lakosok a projekt 2019. április 01. – 2020. december 31. közötti időszaka alatt az alábbi programokon vehetnek részt:

  • egészségvédelmi, egészségmegőrző programok a Szent Kozma Egészségügyi Központ bevonásával
  1. április 07-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – erre az eseményre fogunk emlékezni az Egészség Világnapja alkalmából. A rendezvényen a rendelőintézet munkatársai játékos feladatokkal és különféle szűrővizsgálatokkal várják a családokat.

A rendelőintézet melletti nagy parkolóban és a szomszédos HOHO Horgász Játszótéren logikai és ügyességi játékok, ugrálóvár, óriás buborék-show, arcfestés és csillámtetoválás lehetősége várja az érdeklődőket.

  • kirakodóvásár

Évente két alkalommal kirakodó vásárt szervezünk, amely során, az akcióterületen működő kiskereskedések, boltosok és vendéglátók saját standdal kitelepülhetnek, de természetesen a helyi lakosok is bemutathatják házilag készített portékáikat, kézműves termékeiket. A program egyértelműen a helyi közösségépítésre fókuszál, továbbá egy könnyedebb kapcsolódási és ismerkedési pontot kíván biztosítani a lakosok és a kereskedők között. A rendezvény igazi vásári hangulatot tükröz – vásárfiával és komédiásokkal.

A rendezvény tervezett helyszíne a Déri Miksa utca – Vásár utca közötti, Víg utcai utcaszakasz – bármely akadályoztatottság esetén a rendezvényt a Rákóczi téren, a Csarnok előtti térfelületen valósítjuk meg.

  • jeles ünnepekhez kapcsolódó szabadtéri rendezvények – lakossági bevonással

Adventi, Farsangi, Húsvéti utcabálok megszervezése a cél, melynek már az előkészületi munkálataiba be kívánjuk vonni az akcióterületen élőket – várjuk őket utcai díszek készítésére, dekorálásra, az egyes programelemek megvalósítására, mint például helyi tehetségek fellépése.

Hagyományteremtő céllal szeretnénk a Nyárindító Fesztivál elnevezésű programot is megszervezni – célunk, hogy a Csarnok negyedben is legyen egy saját, nagyvolumenű, évente megrendezendő lakossági ünnepség.