“Isteni küldetés velük foglalkozni” – Európa a Nyóckerben
2011-03-11       |    |  
2011. február 25. | 19:22
“Isteni küldetés velük foglalkozni” – Európa a Nyóckerben

Szerző: www.stop.hu


Csámpai Rozi roma festővész vezette rajzfoglalkozás
Fotó: STOP/Leéb Ádám
A Magdolna Negyed Budapest egyik legszegényebb városrésze, a 12 ezer lakos mintegy fele cigány származású, az itt élők iskolai végzettsége általában alacsony, a munkanélküliek aránya magas, akárcsak a vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények száma. Kézenfekvő volt, hogy itt induljon rehabilitációs és bűnmegelőzési program.

Aki napjainkban elsétál a józsefvárosi Mátyás térre, akár Budapest egyik impozáns városrészében is érezheti magát. Az egykor szipuzó fiatalokkal, maguk alá vizelő részeg csövesekkel, fogatlan prostituáltakkal és időnként velük kvaterkázó ingujjra vetkőzött rendőrökkel benépesített, kiborított kukákkal tarkított lepusztult tér mára teljesen megváltozott.

Korszerű játszótér, ép köztéri bútorok, szelektív hulladékgyűjtő konténerek, működő modern világítótestek, megnövelt zöldfelületek a körben felújított vagy frissen felhúzott épületek között. A korábbi körforgalom egy részét megszüntették, helyét formás kövekből kirakott sétálóutca vette át. Itt áll az egykori kesztyűgyár helyén a 2008-ban felépített és funkcionáló Kesztyűgyár Közösségi Ház.

Kesztyűgyár Közösségi Ház, Józsefváros szívében
Fotó: STOP/Leéb Ádám
 
Az intézmény a 2005-ben startoló városrész-rehabilitációs Magdolna Negyed Program keretében kezdte működését, és bár a városrész lakosságának összetételét és szociális körülményeit nem változtatta meg egy csapásra, jelentős eredményeket könyvelhet el az elmúlt öt év során végzett munkájával.

Például azt, hogy a ház programjaira, foglalkozásaira és kulturális rendezvényeire ingyen bejöhet bárki, aki az otthon ülés és a céltalan utcai lófrálás, balhékeresés helyett közösségre, tartalmas kikapcsolódásra vágyik, és jönnek is szép számmal, elsősorban a fiatalok és az idősek.

Ott jártunkkor a Csámpai Rozi roma festővész vezette rajzfoglalkozáson vagy tucatnyi gyerek próbálta magát vizuálisan önkifejezni, de a művésznő elárulta, hogy gyakran a gyerekeket hozó-vivő asszonyok is bekapcsolódnak a foglalkozásba, és órákig elszöszölnek egy-egy akvarell megalkotásával. “Isteni küldetés számomra velük foglalkozni. Ha 6-8 gyereket segítek kiemelkedni a kilátástalanságból, már megérte élni” – vallja a mester.

Hasonlóan keresettek a Tükör Teremben zajló, Nagy Nikolett hivatásos tánctanár irányította táncfoglalkozások. Beléptünkkor hat kis táncos próbálgatta összehangolni a mozdulatsort a tükör előtt, hogy sikeresen szerepeljenek a következő versenyen, melynek legfőbb díja, hogy a nehéz sorsú gyerekek önbecsülést szereznek, ami erőt adhat számukra, hogy kikeveredjenek szüleik nélkülöző világából.

Csámpai Rozi roma festővész vezette rajzfoglalkozás
Fotó: STOP/Leéb Ádám
 
A Szeretet Iskolájára keresztelt foglalkozásra nem jutunk be. A jezsuita rend által szervezett felnőttképzés azért folyik zárt ajtók mögött, mert a résztvevők szégyellik, hogy – többnyire önhibájukból – nem voltak képesek időben elvégezni az általános iskolai tanulmányaikat, ezért munka és gyereknevelés mellett szánták rá magukat a tanulásra. Inkább büszkék lehetnének magukra.

Schanz Judit házvezetőtől megtudjuk, rendkívül népszerű a hetente kétszer üzemelő álláskereső klub, alkalmanként félszáz helyi érintett is próbál itt legalább alkalmi munkalehetőséghez és némi jövedelemhez jutni, nem kevés sikerrel. Ugyancsak keresett a havonta megrendezésre kerülő Cserebere Piac, ahol fiatalok, öregek, középosztálybeliek és szegények cserélik ki megunt tárgyaikat és élettapasztalataikat. Integráció a javából.

A Kesztyűgyár helyet ad kézműves foglalkozásoknak, számítógépes és nyelvtanfolyamoknak, kiállításoknak, filmvetítéseknek és színházi előadásoknak, és lehet internetezni is térítésmentesen. “Tavaly kifutottunk az uniós pénzből, jelenleg teljes egészében a Józsefvárosi Önkormányzat finanszírozza a ház működését” – avat be a kulisszatitkokba Schanz Judit. Mint mondja, a főállású szakemberek munkáját számos önkéntes és gyakornok segíti, utóbbiak főleg a Wesley János Főiskola hallgatói.

A Magdolna negyed adottságai és eredményei arra ösztönözték a szociális és rendvédelmi szakembereket, hogy erre a városrészre dolgozzanak ki szociális és bűnmegelőzési programot. A Belügyminisztérium által legjobbnak minősített magyar projekt elnyerte az Európai Bűnmegelőzési Hálózat második díját is, csütörtökön uniós delegáció konstatálhatta az eredményeket a helyszínen, a programot koordináló Kesztyűházban és a negyedben.

A közösségi játékok is népszerűek a fiatalok körében
Fotó: STOP/Leéb Ádám
 
Ifj. Erdősi Sándor, a projekt irányítója beszámolt a bűnmegelőzési célú osztályfőnöki órák tapasztalatairól. A kerület iskoláiban összesen 150 tanórában beszélgettek szakemberek a felső tagozatos gyerekeknek az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeiről, a szexuális, vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények elkerülésének módjairól. Szintén iskolai program keretében elemezték a tanárok, diákok és szülők közti konfliktusokat, adtak tanácsokat a helyreállító kommunikáció alkalmazására.

Intenzív családmegtartó szolgáltatást nyújtottak mentális és/vagy egzisztenciális gondokkal küszködő családoknak. A szociális munkások 4-6 hétig a rászorulók otthonában támogatták a családokat, krízishelyzet esetére biztosítva számukra a napi 24 órás telefonos elérhetőséget. Utcai szociális munkával segítették a droghasználó fiatalokat, éjszakai pingpongot szerveztek számukra forró teával, zsíros kenyérrel, beszélgetésekkel. Civil szervezetek bevonásával 22 helyi hajléktalannak biztosítottak munkát három hónapon keresztül. A rászorulók fizetésért és napi egy tál meleg ételért a negyed utcáit takarították, csinosították.

A projektvezető a STOP kérdésére elmondta, bár a feladatok elvégzésére fordított 2 milliárd forint elfogyott, a programokban részt vett emberek mégsem ugyanott folytatják, ahol a programba kapcsolódás előtt voltak. A drogos fiatalok egy része már bekerült a megfelelő segítőszervezet ernyője alá, a hajléktalanok keresetükből rendes ruhát, mobiltelefont vásároltak, megnövelve így munkaerőpiaci lehetőségeiket.

A projekt irányítói és a Kesztyűgyár munkatársai a folytatás érdekében folyamatosan pályáznak forrásokra. A cél továbbra is az eltérő etnikumú és szociális helyzetű csoportok integrációjának segítése, közösségi élet kialakítása, a biztonság erősítése – mindez lehetőleg a lakosság helyben tartásával.

Táncfoglalkoztatások a Tükör teremben
Fotó: STOP/Leéb Ádám


Az eredeti cikk itt olvasható
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=831127

(2011.03.11.)