Magdolna Negyed Szomszédsági Nap
2011-05-09       |    |  

Józsefvárosi szomszédságok összefogása a közbiztonságért

A közbiztonság javítása és a jó szomszédság kialakítása, erősítése érdekében újszerű kezdeményezés indult a főváros nyolcadik kerületében.

A Belügyminisztérium és az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatásával megvalósuló, „Szomszédságok a közbiztonság mellett” elnevezésű projekt hosszú távú célja, hogy tartósan javítsa a Magdolna-negyed közbiztonsági helyzetét és az ott élők biztonságérzetét, fejlessze a lakosság önszerveződését.

A pályázatot benyújtó Józsefvárosi Önkormányzat legfontosabb együttműködő partnere a megvalósítás során a Magdolna Negyedi Szomszédsági Tanács (Maneszota) lakossági érdekképviseleti szervezet. A projekt sikeres megvalósulását helyi szociális szakemberek és a kerületi rendőrkapitányság munkatársai is segítik.

A projekt főbb elemei

Lakóközösségek bűnmegelőzési célú találkozói

A már zajló lakóközösségi találkozókon, rövid előadások és bűnmegelőzési célú kisfilmek megtekintését követően a részt vevők kötetlen beszélgetés keretében közösen keresnek megoldást, cselekvési lehetőséget a városrész közbiztonsági, köztisztasági problémáira. A találkozók helyszíne általában az itt élők saját házainak udvara, vagy egy hangulatos helyi étterem, pinceklub, vagy a negyedben található Kesztyűgyár Közösségi Ház.

A beszélgetések fontos célja az is, hogy minél több házban megalakuljon és működjön a Szomszédok Egymásért Mozgalom bűnmegelőző tevékenysége.

Lakossági Bűnmegelőzési Tanács

A Maneszota tagjaiból, érdeklődő helyi lakosokból és a projektben közreműködő szakértőkből álló tanács munkája során összegzi a lakóépületekben zajló beszélgetések tapasztalatait, a projekt egyéb forrásaiból összegyűlt információit, s mindezek alapján szakmai anyagot készítenek a negyed közbiztonsági helyzetének lakossági megítéléséről és az e területen megfogalmazott javaslatokról.

A negyed közbiztonsági, köztisztasági helyzetének másik információs forrása az itt élő kerékpáros fiatalok „közösségi szolgálata”. A jelentkező fiatalok rendszeresen körbekerekezik a városrészt, rögzítik az általuk észlelt problémákat, amelyeket a Maneszota felelőse szerkesztett formában juttat el az illetékes hatóságok, intézmények számára, illetve elhelyez a lakossági szervezet honlapján is (maneszota.gportal.hu). A weblapon arra is lehetőség nyílik, hogy a lakosság közvetlenül tegyen észrevételeket a negyedben tapasztaltakról. A kerékpáros ifjúsági program távlati célja egy, a közügyekben is aktivizálható ifjúsági csoport létrehozása.

Sportrendezvények

A negyed lakóit megmozgató egyéni és csapatversenyeken a városrész utcáit képviselő egyének és csapatok egymással, a helyi közszféra (önkormányzat és intézményei, polgármesteri hivatal, rendőrség, stb.) és a non-profit szektor képviselőivel, csapataival is megmérkőzhetnek. A sportrendezvényeken a következő sportágakban lehet benevezni:

ASZTALTENISZ, SAKK, CSOCSÓ, SZKANDER, LABDARÚGÁS

Nevezési lapok igényelhetők a folytatódó házankénti találkozókon, a bekapcsolódó partner intézmények erre felkért összekötőinél, a Maneszota weboldalán (maneszota.gportal.hu) és email címén (maneszota@gmail.com), valamint a Magdolna Szomszédsági Napon a Mátyás téri regisztrációs pontokon.

Magdolna Szomszédsági Nap 

A sportversenyek záró rendezvénye a Magdolna Szomszédsági Nap, amely gyermekprogramokkal, filmklubbal, lakókat foglalkoztató témákban megrendezett fórumokkal, előadásokkal, szabad könyvmustrával, csere-bere börzével, kézműves foglalkozásokkal, ügyességi vetélkedőkkel (kerékpáros ügyességi verseny, kötélhúzás) várja  a látogatókat.

A nap záróeseménye az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás, amelyek közül külön kiemeljük a Polgárbarát Intézmény díját és a Legaktívabb Magdolna Negyedi Család díját.

A Magdolna Szomszédsági Nap 2011. május 7-én (esőnap május 14-én) kerül megrendezésre a Maneszota és a pályázat megvalósító szervezete, a Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft. közös rendezésében a Kesztyűgyár Közösségi Házban és a szomszédos Mátyás téren. A rendezvényre minden negyedbeli családot, versenyzőt (lakókat és intézményi partnereket), drukkert és érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

A közbiztonság éve

Józsefvárosban 2011 a közbiztonság éve, amikor a négy éves gazdasági program keretében a VIII. kerület vezetése még nagyobb hangsúlyt fektet a közbiztonság javítására.  Az idei évben így a rendőrség új informatikai felszerelést és új autókat is kap. Ebbe a programba tökéletesen illeszkedik a „Szomszédságok a közbiztonság mellett” elnevezésű program.