KIÁLLÍTÁSI PÁLYÁZAT – 2023

Pályázati felhívás a Kesztyűgyár Galériában megvalósuló kiállítások/események koncepciójának kidolgozására

A felhívásra jelentkezhetnek azok az alkotók, alkotó közösségek, kurátorok, akik a Kesztyűgyár Galéria küldetéséhez* illeszkedő művészeti/kutatási gyakorlatot folytatnak, és/vagy Józsefvároshoz kötődnek (Józsefvárosi témát dolgoznak fel vagy itt alkotnak, itt élnek, vagy a területhez kapcsolódó kulturális/pedagógiai munkát végeznek). A felhívásnak nem feltétele a művészeti irányú előképzettség és nincs korhatára. 

A pályázatra egyaránt jelentkezhetnek kiállítások, valamint egyszeri, néhány napos esemény (pl. vetítés-sorozat, műhelyfoglalkozások, előadások stb.) koncepciójával. 

*A Kesztyűgyár Galéria küldetése egy befogadó művészeti tér létrehozása, melyben tematikus kiállítások és az azokhoz kapcsolódó művészeti események révén jön létre a közösségi tudáscsere. Érdeklődésünk fókuszában – a Kesztyűgyár szociális vonalához igazodva – a társadalmilag elkötelezett és a részvételre épülő művészeti gyakorlatok, a társadalmi kérdések művészeti reprezentációja, valamint az ifjúsági- és gyermekkultúra eredményei állnak, de célunk felkutatni autodidakta alkotókat, önszerveződő művészeti közösségeket is. 

A pályázat formai követelményei: 

– koncepció a tervezett programról (min. 1 oldal szöveg, = kb. 2500 karakter), 

– a tervezett résztvevők/alkotók listája – (ha van, akkori rövid szakmai referenciája: CV, portfólió, website, stb.) 

– kiállítás esetén legalább egy kapcsolódó program ötletének felvázolása (pl. tárlatvezetés, vetítés, ezekkel társított megnyitó, pedagógiai program stb.) 

– a program technikai eszközigénye 

– a felajánlott időszakok közül a leginkább preferált, illetve a megvalósításra alkalmatlan időszakok megnevezése (az installáláshoz/bontáshoz szükséges napok számát is számolják bele!) 

– a fenti anyagokat egy pdf file-ba összefűzve email-en, vagy egy drive mappába feltöltve, és a kesztyugyargaleria@gmail.com címmel megosztva kérjük elküldeni! 

A nyertes pályázatok lehetséges megvalósulási időszakai (egy kiállítás max. 3 hétig kaphat teret): 

  • 2023. tavasz (március közepe és április vége között)
  • 2023. nyár (június/július)
  • 2023. ősz/tél (november és december)

Mivel a Kesztyűgyár Galéria egy befogadó tér, illetve számos saját program még szervezés alatt áll, ezért az időszakokkal kapcsolatos változtatások jogát fenntartjuk! A nyertes pályázókkal egyéni megbeszélés alapján fogjuk pontosítani a dátumokat. 

A pályázatok elbírálásában előnyt jelenthet: 

– a kiállítás esetén kapcsolódó pedagógiai/mediációs program megtervezése, leírása – józsefvárosi érintettség 

– ha a pályázat tükrözi a Kesztyűgyár Közösségi Ház ismeretét 

– csoportos, több szereplő bevonását tervező ötletek 

A Kesztyűgyár Galéria nem tud fix költségvetést, vagy a művészeknek honoráriumot biztosítani a kiállítás/program megvalósításához. A Kesztyűgyár Galéria a következő dolgokkal tudja biztosan segíteni a program létrejöttét: 

– szakmai és intézményi hátteret nyújt minden pályázónak (pl. más pályázaton keresztüli forrásbevonásnál befogadó intézményi szerepvállalás) 

– aktív részt vállalunk a kiállítás és kísérő programok szervezési munkálataiban – kommunikáció és közönségszervezés segítése 

– installálás segítése humánerőforrással 

– egyes nyomtatási költségek átvállalása megbeszélés alapján (pl. falszövegek, plakátok/flyer) 

A pályázat eredményéről e-mailes értesítést kapnak a jelentkezők; a sikertelen pályázatok esetében szakmai indoklással nem egészítjük ki az értesítést. 

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. 

A pályázat leadási határideje: 2023. január 10. 

A pályázatokat e-mailben ‘Kiállítási pályázat 2023’ tárggyal a kesztyugyargaleria@gmail.com címre várjuk. 

Technikai információk: 

– A galériatérnek betonfalai vannak, ezért elsősorban a meglévő sínes akasztórendszeren függesztéssel vagy ragasztással lehet installálni (blue-tack, kétoldalú, egyéb alternatív megoldások). 

– A galériatér világítása fix lámpákkal van megoldva (nem irányíthatók).

– A Galéria a Kesztyűgyár Közösségi Ház nyitvatartását követi (hétköznap 11:00 és 18:00 között). 

– A közösségi házban van portaszolgálat, de nincs a Galériának külön teremőre, ezért a művek biztosítását egyéni megbeszélés alapján tudjuk vállalni. 

 

 

RÓLUNK

A Kesztyűgyár Galéria ötlete 2020 elejére nyúlik vissza, amikor az OFF-Biennálé megkereste a Kesztyűgyár Közösségi Házat, hogy adjon helyet Omara, azaz Oláh Mara, 2020-ban elhunyt festőművész munkásságát bemutató tárlatnak, amely 2021 májusában meg is történt.

A kiállítás sikerén felbuzdulva döntöttünk úgy, hogy egy önálló galéria is helyet kaphatna a házban. Célunk egy olyan integratív kortárs képzőművészeti kiállítótér létrehozása volt, melyben a kiállítások mellett teret kap a művészetpedagógia, a közösségszervezés, a helyi identitás erősítése, valamint a környék sokszínűségének bemutatása is.

A Kesztyűgyár Galéria 2021 szeptemberében debütált a Józsefváros, ami sosem tud ugyanaz lenni, de sose más című csoportos kiállításával, melynek kurátora Martincsák Kata volt.

Galéria koordinátor: Lődi Virág

Elérhetőség: kesztyugyargaleria@gmail.com