BUVERO – Roma Női Médiatábor

2013 július 17- augusztus 1.

 

Jelentkezési határidő: 2013 június 5.

 

 

Mi az a BUVERO?

 

A BUVERO szó kagylót jelent romani nyelven és a jó kommunikáció, pozitív kapcsolatok és a nőiség erejét jelképezi. A Romédia Alapítvány és partnerei az új digitális technológiák felhasználásával „civil újságírói” tanfolyamot hirdet Magyarországon élő, magyarul beszélő 16-22 éves roma lányoknak. A tanfolyamon meg fogod tanulni, hogyan kell mai társadalmi kérdéseket videó-riport formájában feldolgozni. Lehetőséged lesz egyéni videót is készíteni más kulturális, közösségekkel és egyénekkel foglalkozó kérdésekről is. Része lehetsz az első online közösségnek, amit fiatal roma nők építenek fel, és ezzel képessé válhatsz arra, hogy befolyásold, alakítsd a beszédtémákat a helyi és a roma közösségedet érintő fontos kérdésekről.

 

MIKOR LESZ?

 

2013 júliusában lesz megtartva az összesen 15 napos képzés. Az első öt napban szakemberek fognak órákat tartani többek között az alábbi témákban: vizuális történetmesélés, médiaetika, nemi identitás, újságírói alapok, fényképezés alapjai, videó készítés, televíziós szerkesztés.

Az ötnapos felkészítést tíznapos gyakorlat követi. A gyakorlat során a résztvevők háromfős csoportokban előkészítik, leforgatják és megvágják a saját videó riportjukat valamilyen társadalmilag aktuális, fontos témáról. A legjobb riportokat a belgrádi Ifjúsági Média Találkozón mutathatják be a kiválasztott résztvevők 2013. augusztus 2-án.

 

 

HOL LESZ?

 

A budapesti képzés helyszíne június közepén lesz kihírdetve. Szállást és étkezést, valamint a képzés költségeit a szervezők biztosítják.

 

KIKET KERESÜNK?

 

Ha te egy kíváncsi, a világra nyitott fiatal roma nő vagy (16-22 év közötti), aki szeretné az újságírás alapjait elsajátítani, beleértve a fényképezést és videó készítést, akkor szeretnénk hallani felőled!

 

AMIT VÁRUNK TŐLED

Ha kiválasztunk Téged a BUVERO egyik résztvevőjének, az utazásod és a képzés alatt az összes költségedet a program fedezi. Cserébe azt kérjük Tőled, hogy a képzés mind a 15 napján vegyél részt. Lehetőség szerint az augusztus másodikán kezdődő és két napig tartó belgrádi Ifjúsági Média Találkozón is legyél jelen. Mi támogatást, útbaigazítást és felületet biztosítunk a történeteidnek. Mindezzel lehetőséged nyílik arra, hogy a 2014-es kaliforniai Nemzetközi Ifjúsági Média Találkozón részt vegyél.

 

MIT KELL TENNED?

 

Ha részt akarsz venni a BUVERO képzésen:

  1. 1.Töltsd ki a személyes adataid (lent).
  2. 2.Írj egy motivációs levelet, amelyben megírod, hogy miért szeretnél részt venni a médiaképzésen. Az alábbi kérdések segíthetnek, ötleteket adhatnak az írásod elkészítéséhez:
  • Ha elmondhatnád a világnak, hogy mit jelent roma nőnek lenni, mit mondanál? Miért te vagy az az ember, akinek ezt a történetet el kell mesélnie?
  • Ha újságíró lennél, milyen történeteket szeretnél elmesélni? Milyen emberekkel szeretnél interjúzni? Miért?
  • Hogyan befolyásolta a média (televízió, újság, internet) a Te életedet? Szerinted a média befolyásolni tudja az emberek gondolkodását? Hogyan?
  1. 3.Ajánló levél egy tanárodtól, roma vagy más civil szervezet munkatársától.
  2. 4.Emailen vagy postán küldd el ezeket az anyagokat június 5-ig az alábbi címekre:

BUVERO

Romédia Alapítvány, Budapest 1036, Szépvölgyi út 1./c.

Email: Katalin Bársony, Ügyvezető Igazgató Katalin.barsony@romediafoundation.org

 

Június 12-ig értesítünk a jelentkezésed eredményéről. Amennyiben bekerülsz a második fordulóba, beszélgetésre hívunk, amit vagy személyesen vagy Skype-on tudunk lebonyolítani. A BUVERO végső résztvevőit június 20-ig értesítjük.

 

 

Jelentkezési lap

E-mailben illetve ezen a jelentkezési lapon add meg a következő adatokat:

Neved:

Életkorod:

Lakcímed:

Iskolád neve/város:

Melyik szervezet ajánlotta Neked ezt a felhívást:

Elérhetőséged (postai cím vagy emil cím):

Vállaltan roma származású vagyok:       igen                            nem

Van-e útleveled vagy személyi igazolványod lakcímkártyával:  igen                   nem

Beleegyeznek-e a szüleid abba, hogy augusztus 1-3. között Belgrádban legyél az Ifjúsági Média Találkozón:     igen                                 nem