Állásbörzénkről írták
2011-11-02       |    |  

Ott kell beavatkozni, ahol nagy a baj

LR
MTI
2011. október 27., csütörtök 11:10
A helyben teremtett munkalehetőségek fontosságát hangsúlyozta Czomba Sándor, a nemzetgazdasági minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a főváros VIII. kerületében rendezett állásbörzén és munkáltatói fórumon csütörtökön.

Kocsis Máté (Fidesz–KDNP), a VIII. kerület polgármestere köszöntőjében arról beszélt: kötelességének érzi, hogy a városrészben alkalomról alkalomra állásbörzék legyenek, hiszen a kerületben magas a munkanélküliség aránya és a foglalkoztatási igény. Reményét fejezte ki, hogy az ilyen alkalmakon javarészt a józsefvárosiak, de minden más budapesti megfelelő, a képességének, képzettségének megfelelő munkához juthat. A polgármester arról is beszámolt, hogy a mostani állásbörzére 640 álláshellyel érkeztek a munkáltatók. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy „az elkövetkezendő években egy foglalkoztatáspolitikai fordulat is beáll az életünkben, és egyre kevesebb józsefvárosi fogja majd azt mondani, hogy munkát keres”.

Czomba Sándor kiemelte: a VIII. kerület nincs egyszerű helyzetben, a munkanélküliségi ráta hasonló, mint az ország legkeletibb részén, vagyis 20 százalék felett van. A foglalkoztatásért felelős államtitkár az ország egyik legnagyobb problémájának nevezte az alacsony foglalkoztatást. Kitért arra is, hogy az országban ugyanakkor óriási különbségek vannak a régiós adatok között, ezért fontosnak vélte, hogy azokba a térségekbe összpontosuljon a segítség, ahol a legnagyobb a baj. Czomba Sándor szavai szerint a kormány azon dolgozik, hogy – amellett, hogy a vállalkozások megfelelő környezetben tudjanak működni és a gazdaság végre beinduljon – ne az emberek utazzanak lehetőség szerint, „hanem próbáljunk meg munkahelyeket odavinni, ahol egyébként nagy a baj, és rendelkezésre áll a munkaerő”. Mint mondta, a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít, és „nem is az lenne a célunk, hogy újra fekete vonatok induljanak Mátészalka térségéből és vigyék összevissza az embereket az egész országban”.

A józsefvárosi állásbörzén kínált munkahelyek fele nem igényel szakképzettséget, 10 százalékuk diplomás állás, míg a fennmaradó 40 százalékhoz valamilyen előképzettségre van szükség.

(Forrás: http://mno.hu/belfold/ott-kell-beavatkozni-ahol-nagy-a-baj-900889) Letöltve: 2011.11.02.)