Állásbörzénkről írták 2.
2011-11-02       |    |  

MTI 2011. október 27., csütörtök 10:41

A helyben teremtett munkalehetőségek fontosságát hangsúlyozta Czomba Sándor, a nemzetgazdasági minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a főváros VIII. kerületében rendezett állásbörzén és munkáltatói fórumon csütörtökön.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere köszöntőjében arról beszélt: kötelességének érzi, hogy a városrészben alkalomról alkalomra állásbörzék legyenek, hiszen a kerületben magas a munkanélküliség aránya és a foglalkoztatási igény. Reményét fejezte ki, hogy az ilyen alkalmakon javarészt a józsefvárosiak, de minden más budapesti megfelelő, a képességének, képzettségének megfelelő munkához juthat.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a mostani állásbörzére 640 álláshellyel érkeztek a munkáltatók. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy „az elkövetkezendő években egy foglalkoztatáspolitikai fordulat is beáll az életünkben és egyre kevesebb józsefvárosi fogja majd azt mondani, hogy munkát keres”.

Czomba Sándor kiemelte: a VIII. kerület nincs egyszerű helyzetben, a munkanélküliségi ráta hasonló, mint az ország legkeletibb részén, vagyis 20 százalék felett van.

A foglalkoztatásért felelős államtitkár az ország egyik legnagyobb problémájának nevezte az alacsony foglalkoztatást. Kitért arra is, hogy az országban ugyanakkor óriási különbségek vannak a régiós adatok között, ezért fontosnak vélte, hogy azokba a térségekbe összpontosuljon a segítség, ahol a legnagyobb a baj.

Czomba Sándor szavai szerint a kormány azon dolgozik, hogy – amellett, hogy a vállalkozások megfelelő környezetben tudjanak működni és a gazdaság végre beinduljon – ne az emberek utazzanak lehetőség szerint, „hanem próbáljunk meg munkahelyeket odavinni, ahol egyébként nagy a baj, és rendelkezésre áll a munkaerő”.

Mint mondta, a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít, és „nem is az lenne a célunk, hogy újra fekete vonatok induljanak Mátészalka térségéből és vigyék össze-vissza az embereket az egész országban”.

A józsefvárosi állásbörzén kínált munkahelyek fele nem igényel szakképzettséget, tíz százalékuk diplomás állás, míg a fennmaradó 40 százalékhoz valamilyen előképzettségre van szükség.

(Forrás: http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=98066:czomba-helyben-teremtett-munkahelyekre-van-szuekseg-a-bajban-lev-tersegekben&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113) Letöltve: 2011.11.02.)